Pers

PERSBERICHT

Wereldpremière Through the Veil of Order, concert voor viool en DJ

Rotterdam, 12 september 2013. Nederland is een componist rijker. Componist én architect Ron van Leeuwen (53) schreef zijn eerste symfonisch werk: Through the veil of order. Het concert voor viool en DJ slaat een brug tussen klassieke muziek en hedendaagse muziek als techno, dance en house. De première is zondag 15 september 12.00 uur in Schipluiden. Het nieuwe muziekgezelschap Chamberorchestra300 is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Architect Ron van Leeuwen van ontwerpbureau Kokon uit Rotterdam heeft zijn andere passie – componeren – vorm gegeven in zijn muziekstuk Through the Veil of Order. “Muziek zit altijd in mijn hoofd. De afgelopen jaren moést ik gewoon composities schrijven. Het is een andere manier om mijn creativiteit te laten stromen. Architectuur gaat altijd over functionaliteit. Bij het schrijven van een muziekstuk kan ik dieper gaan. Ik voel me dan echt helemaal vrij”, zegt Van Leeuwen.

Orde en chaos

Through the Veil of Order verwijst naar een uitspraak van Novalis – “In een kunstwerk schemert chaos door de sluier van de orde”. In de compositie vult een DJ met verrassende geluiden de klassieke tonen van viool, strijkers, blazers en pauken aan. Samen zorgen ze voor een unieke sfeer die swingt, varieert en moduleert van begin tot eind zonder het geheel te verliezen.

Chamberochestra300, kortweg Ch300, zijn de ideale uitvoerders voor deze compositie. De 35 musici onder leiding van Marco Bons vernieuwen de manier waarop muziek in Nederland aangeboden wordt.

300 jaar schepping

Naast het stuk van Van Leeuwen staan verder ‘De Schepping’ van Joseph Haydn en de Eerste Symfonie van Beethoven op het programma. Muziek uit drie eeuwen over Orde scheppen in de Chaos.

Noot voor de media:

Wij nodigen u graag uit aanwezig te zijn bij de première van Through the Veil of Order:

Zondag 15 september, aanvang 12.00 uur www.ophodenpijl.nl

In verband met de beperkte capaciteit van de locatie vragen wij u om u aan te melden bij Betty Vreugdenhil: b.vreugdenhil@kokon.nl

 

Ron van Leeuwen in het magazine V van de Volkskrant, 12 september 2013

Ron van Leeuwen - Through the Veil of Order - krantenartikel Volkskrant_2560hoog

 

Uitzending van Radio 4 op 12 september.

Aankondiging op WOS.nl

Aankondiging op VVV Westland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *