Through the Veil of Order

Through the Veil of Order is een compositie voor symfonie-orkest, solo-viool en DJ.

Het werk is gecomponeerd door de Nederlandse architect/componist Ron van Leeuwen. Het is zijn eerste symfonische muziekstuk. Het wordt gekenmerkt door de invloed van diverse stijlen: klassieke muziek, pop, jazz, ballroom en techno. De solo-viool wordt niet alleen begeleid door het orkest, maar eveneens door een DJ.

De titel is een afgeleide van een uitspraak van de 18e-eeuwse auteur Novalis. Deze stelde dat “in een kunstwerk schemert chaos door de sluier van de orde.” Hiermee wordt bedoeld dat goede kunst zowel orde als chaos kent. Dit geldt voor vele vormen van kunst, waaronder de architectuur en muziek. Wanneer orde ontbreekt, leidt chaos veelal tot willekeur. Wanneer de chaos ontbreekt, leidt orde tot monotonie.

Ron van Leeuwen probeert in zijn architectuur en muziek beide aspecten in een juiste balans te verbinden. De aard van Through the veil of order is niet eenduidig. Een vioolconcert met een DJ? Ron van Leeuwen ziet het zelf als een combinatie van de klassieke stijl met hedendaagse invloeden uit de wereld van de digitale muziek. Traditionele instrumenten als strijkers, blazers en pauken spelen samen met digitale samples als kicks, snares, crashes en rides. Een geheel digitale versie van de sound die hierdoor ontstaat is te horen in het fragment.

Op 15 september vindt de première plaats in Schipluiden. Tevens wordt dan het orkest Chamber Orchestra 300 opgericht. Het orkest o.l.v. dirigent Marco Bons stelt zich tot doel in ieder concert muziek uit drie verschillende eeuwen te spelen op een manier die zeer toegankelijk is voor jong en oud.

Digitale sample van het muziekstuk – op zaterdag 14 september zal de eerste opname gemaakt worden. Op zondag 15 september is de première van Through the veil of order.
Digitale sample van het muziekstuk – op zaterdag 14 september zal de eerste opname gemaakt worden. Op zondag 15 september is de première van Through the veil of order.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *